ANNONSØRINNHOLD:

LADEBIL: I Austin Powders ladebiler fraktes råvarene som på anleggsplassen blandes til ferdig sprengstoff.

Emulsjon mot en bærekraftig og sikrere framtid

Møt Austin Norge, bilen – og folka bak – som bokstavelig talt endrer landskapet rundt oss.

Publisert

Å håndtere sprengstoff skal gjøres sikkert, og sikkerhet er Austin Powders første prioritet.

Heldigvis finnes det gode prosedyrer, rutiner og krav til hvordan slikt gjøres – og moderne utstyr bidrar kraftig til økt HMS.

SIKKERHET FØRST: Oppdraget til Austin er «å forbedre verden vi lever i, gjennom sikker og ansvarlig bruk av eksplosiver», sier Christer Jordbru i Austin Powder.

En ny Scania med et skinnende nytt tankpåbygg ruller inn på en anleggsplass rett utenfor Kongsberg.

I lasten har den ingrediensene til å lage høyeffektivt sprengstoff. Råvarene fraktes i separate rom, og ferdigvaren – såkalt Hydromite – produseres og pumpes ned i hullene som er boret for anledningen.

- Det vi frakter blir ikke til ferdig sprengstoff før vi er på anleggsplassen, sier Christer Jordbru, Salg Øst hos Austin Powder i Norge.

Dette er Austin Powder

Austin Powder ble etablert i USA allerede i 1833 (året før Alfred Nobel ble født), og har produsert eksplosiver og sprengstoff siden. Selskapet har drevet med sprengstoff i Norge siden 2007, og har siden den gang utvidet seg kraftig som Austin Norge AS. Selskapet har rundt 48 ansatte i Norge og omsatte i fjor for drøyt 237 millioner kroner.

En bilpark for alle typer oppdrag

Bilen som frakter råvarene er spesialbygget ved Austins teknologisenter i Tyskland, og har nettopp kommet til Norge.

- Vi har fire slike biler ved hovedlageret på Hamremoen, i tillegg til biler flere steder rundt i landet. Vi fortsetter å bygge ut vår bilpark, både for å være landsdekkende og for kunne møte alle typer jobber uansett størrelse og plassering, sier Jordbru.

Nederst i borehullene senkes en bunnladning av det Austin-utviklede stoffet Emulex. Dette er et tennerfølsomt emulsjonssprengstoff med en rekke fordeler sammenlignet med dynamitt.

- Det er sikrere enn dynamitt, i tillegg til at det har vesentlig lavere utslipp av gasser som CO2 og NOx, og har svært lite giftige utslipp til vann, sier Jordbru.

Emulex inneholder ikke nitroglykol/nitroglyserin og er derfor helsemessig bedre, siden brukeren ikke vil oppleve hodepine ved håndtering eller på lageret.

- Men husk en ting – patronerte emulsjoner og Hydromite er sprengstoff og skal håndteres som det uansett – selv om vi øker sikkerheten, sier Jordbru.

EMULEX: Bjørn Olavesen, Teknisk support hos Austin Powder, viser frem Emulex-pølsen som brukes som bunnladning.

Skal bli foretrukket valg

Bjørn Olavesen, Teknisk support hos Austin Powder, er med for å gi kunnskap om bruk av Emulex. Så langt har han bare fått gode tilbakemeldinger fra kunder.

- Alle som har lært seg dette synes Emulex er minst like bra som dynamitt, men du må lære å bruke det riktig, sier han.

Det krever nok litt mer av bergsprengeren, da de må være litt nøyere med bruken. Fordelene med det moderne sprengstoffet så åpenbare at det skal bli det foretrukne valget for alle.

Austin Powder har kommet langt i å fase ut dynamitt fullstendig på det globale markedet, men henger litt etter her i Norden.

Tryggere å håndtere forsagere

De rød/hvite Emulex-pølsene blir dekket av Hydromite-blandingen, og når hullet er pumpet ferdig med Hydromite plasseres ei sperrefjær i ønsket høyde av bergsprenger. Produktet har da plass til å ekspandere opp til fjæra, før den stoppes av grusen. Hydromite – emulsjonssprengstoffet – er nå klart til detonasjon.

På anleggsplassen går Hans Petter Grøterud rundt og sørger for at alle hullene blir ladet i henhold til salveplanen. Han er bergsprenger i Norsk Fjellsprenging, som har vært en av kundene til Austin Powder «i alle år».

- Vi har brukt litt Emulex nå, og det har helt klart mange fordeler, sier Grøterud.

SAMARBEID: Hans Petter Grøterud (t.v.) i Norsk Fjellsprenging sørger sammen med Ulrich Falkeid for en trygg og effektiv sprenging på Kongsberg.

- Det har mye med forsagere å gjøre, men også med pris. I dag handler jo det meste om pris, sier han.

Emulex er mindre sensitivt mot slag og friksjon, noe som gjør den sikrere å håndtere. Skulle det da oppstå funn av gjenstående sprengstoff etter en avfyrt salve, vil dette være mye sikrere for den som skal grave dette ut.

Skal være best på service

Grøterud har gjennom mange års samarbeid med Austin lært at servicen holder like god kvalitet som produktene.

- Ringer vi og sier at det haster, så leverer de absolutt varene, sier han.

- Det er noe vi er veldig fokusert på, at vi er, og skal være de beste i bransjen på service, sier Jordbru om skussmålet fra Grøterud.

- Oppdraget til Austin er «å forbedre verden vi lever i, gjennom sikker og ansvarlig bruk av eksplosiver», sier han.

- For å etterleve dette, fortsetter vi å satse på utvikling innen produksjon, våre produkter og våre ansatte.

- Dette innebærer alt fra å fjerne bly og redusere plast i vår tennerfabrikk, til å gjøre kundene oppmerksomme på alt det positive med en konvertering til Emulex. Sitter man med et miljøregnskap i en større bedrift, eller ønsker å være med å påvirke hverdagen mot en mer bærekraftig framtid, er dette et svært enkle tiltak, sier Jordbru.

Finn ut mer

Nysgjerrig på mer informasjon om Austin Powder? Klikk her for å lese mer om hva selskapet og deres produkter kan gjøre for deg.

Powered by Labrador CMS