ANNONSE

ANNONSE FOR

at-logo.svg

Han er oppvokst på gård, men vet verken opp eller ned på tungt maskineri. Selv er han en skiskytter-maskin.

Satte seg aldri i traktoren, men ble bulldoser i sporet

JOHANNES THINGNES BØ

Det er en bragd som ikke helt enkelt lar seg kopiere, men selv om han naturlig nok er spent foran sesongen, er han også svært optimistisk.

– De siste månedene tør jeg påstå at ting har gått bedre enn jeg hadde ventet med tanke på at jeg har blitt tobarnspappa. Småbarnsperioden har gått bedre enn forventet. Jeg har fått søvn, hvile og overskudd. Det er en bonus, og derfor ser jeg også lyst på sesongen. Jeg føler ikke at noe har bremset meg. Det er veldig godt, sier 30-åringen.

Tre dager ble 35 år

Vi skal tilbake til hva slags grunnlag han la på familiegården i Stryn, men aller først skal det dreie seg om hvordan Johannes Thingnes Bø har forberedt seg for å forsvare fjorårets jubelsesong. En sesong som endte med tretten individuelle seiere i verdenscupen og syv av syv mulige VM-medaljer.

Erik Fagerholm

Hovedgrunnen til at Uno-X gjør dette er at de digger skiskyting, og det digger vi.

Erik Fagerholm

Smørerne er på mange måter like profesjonelle som oss, og det er ikke noe vi kan forlange.

Nytt av året er smøretraileren til Norges Skiskytterforbund. Fiffige løsninger og bedre arbeidsforhold i en spesialdesignet tralle til 8 millioner. Johannes Thingnes Bø griper muligheten til å dele ut blomster til de rundt ham.

– Det å få en arbeidsplass som har den nyeste teknologien, og er den beste og tryggeste plassen i bransjen, er en drøm som går i oppfyllelse for dem. Jobben gjør de uansett, men vi utøvere er ekstremt takknemlige for at smørerne våre får de beste arbeidsforholdene de kan ha. De leverer til gull for oss, sier han.

– Jeg tror smøreteamet går inn i sesongen med en stolthet over den nye traileren, det samme gjør vi utøverne. Jeg er helt sikker på at "Fagerholmen» (sjåfør Erik Fagerholm, red. anm.) også gliser litt ekstra når han skal frakte dem mellom de store vinterdestinasjonene i Europa, fortsetter skiskytteresset.

Ny smøretrailer

En god del av entusiasmen skyldes også hvordan ting blir lagt til rette. Sulten er på plass, men det er også muligheten for videre satsing. Apparatet er profesjonalisert og velsmurt. Alle i teamet kan konsentrere seg om det de er best på. Enten det er å kjøre smøretraileren, teste frem perfekte skipar eller padle opp bakker. Her er hovedsponsor Uno-X en nøkkelfaktor.

– Det har hundre prosent betydning for min satsing fremover. Hovedgrunnen til at Uno-X gjør dette er at de digger skiskyting, og det digger vi. Det blir en symbiose der vi begge setter pris på hverandre. De gir de beste arbeidsplassene til oss, og vi forsøker å gi de beste resultatene til dem. Det har vist seg over flere år at det har vært en stor, stor suksess, roser stryningen.

Samarbeid gir suksess

Foto: Emil Sørgård

Sky, Cloud, Plant, Tree, Sleeve
Sky, Cloud, Plant, Tree, Sleeve

LES OGSÅ: Altmuligmannen Erik Fagerholm: – Jeg rekker aldri å kjede meg

Smile, Workwear

LES OGSÅ: 8 millioner grunner til suksess

Erik Fagerholm

Det er litt risiko å velge å ha familie samtidig. Det kan brenne litt i begge ender, men jeg er god på brannslokking og lunta er lang enda.

Vi nevnte innledningsvis at Thingnes Bø Selv vokste opp med melkekyr på gården i Stryn. Til tross for det har han tilnærmet null erfaring med anleggsmaskiner, traktorer og drift.

– Jeg er faktisk litt flau over hvor lite jeg har bidratt på den fronten. Jeg har nok sluppet litt unna med at jeg var nummer fire i rekka. Pappa sluttet etter hvert med melkekyr og begynte i fellesfjøset i noen år før han ga opp det også. Vi har alltid hatt traktor og mulighet for å jobbe hjemme, men pappa skjønte vel at det var best bare å få jobben gjort det fremfor å prakke det på oss, sier Thingnes Bø og ler.

Men jobbene der melkesyre var involvert, der var han selvfølgelig aktiv.

– Det ble gjerne litt intervallpreg da Tarjei og jeg jobbet i siloen. Da var det å styre inn en heisekran med klo, feste på gress, få det inn, sleppe ned, jamne og styre. Vi har jobbet i team jeg og Tarjei. Det er mange gode minner. Melkesyra kommer den når du står og stamper i gresset og tråkker det ned for at det skal bli hardt og godt i siloen, mimrer han.

Intervaller på gården

Det at apparatet rundt er profesjonalisert har altså gjort det langt enklere for ham i denne enden av karrieren. Han kan fokusere på det han kan.

– Jeg sluttet å teste ski for mange, mange år siden. Jeg lar ekspertisen gjøre jobben. Det er det som er så fint med laget vårt nå. Alle vet hva de er gode på og hva de skal bidra med. Tiden smørerne sparer på at vi ikke er med på skitest tror jeg er en av grunnene til at vi har bedre ski enn noen gang tidligere, sier han, som ikke er ferdig med å rose smøreteamet.

– Når de får til å smøre bra ski opplever de det samme som oss når vi vinner skirenn. Følelsen av at du har lykkes for deg selv, men også sammen med andre. De er på mange måter like profesjonelle som oss, og det er ikke noe vi kan forlange. Vi er veldig takknemlige for det.

Profesjonalisering og spissing

Sports gear, Glove, Smile, Headgear

Sesongen 2023 / 2024

25.11-03.12: Østersund
Stafett, sprint og normal
→ Se hele programmet her
08.12-10.12: Hochfilzen
Sprint, jaktstart og stafett
→ Se hele programmet her
14.12-17.12: Lenzerheide
Sprint, jaktstart og fellesstart
→ Se hele programmet her
04.01-07.01: Oberhof
Sprint, jaktstart og stafett
→ Se hele programmet her
10.01-14.01: Ruhpolding
Stafett, sprint og jaktstart
→ Se hele programmet her
18.01-21.01: Anterselva
Normal, miksstafett og fellesstart
→ Se hele programmet her
07.02-18.02: Nove Mesto (VM)
29.2-03.03: Holmenkollen
Normal, fellesstart og miksstafett
→ Se hele programmet her
08.03-10.03: Soldier Hollow
Stafett, sprint og jaktstart
→ Se hele programmet her
14.03-17.03: Canmore
Sprint, jaktstart og fellesstart
→ Se hele programmet her

Det som er helt sikkert er at han setter et punktum etter OL-sesongen 2026. Det har han vært tydelig på, og det gjentar han nå. Selv om han skulle vært én seier bak Ole Einar Bjørndalens rekord på 97 WC-seiere. Den har sett helt uslåelig ut, men er det en som kan ta den, er det Johannes Thingnes Bø.

– I tilfelle vil jeg være veldig fornøyd om jeg skulle være så nære når jeg legger opp. Det hadde kanskje også vært noe fint med at skiskytterkongen fortsatt var skiskytterkonge. Det er en tittel ingen kan ta fra ham, selv om han blir passert, sier han.

Og på Kongsvinger har han etablert seg.

– Der er jeg bosatt, og der blir jeg. Jeg får vaske bilen på Uno-X Dunderdalen og ellers prøve å leve et forholdsvis sivilt liv. Det er målet, sier han.

– Hvis Kongsvinger møter Stryn i fotball-NM, når jubler du for scoring?

– Hehe, det skal litt til at Kongsvinger stikker av med cupen til slutt, så da vil jeg nok at Askeladden skal fortsette eventyret litt lenger og at barndomsklubben går videre i den duellen. Du kan ta gutten ut av Stryn, men du tar aldri stryningen ut av gutten, sier Johannes Thingnes Bø.

Legger opp i 2026 - uansett

Det er ikke helt gitt at skiskytteresset har verket etter å komme i gang med en ny sesong. Han har tross alt bikket tretti år, og i sommer ble han tobarnsfar. Huggormbitt og et fall hjemme på tredemølla kunne lett ha stukket kjepper i hjulene. Ikke minst har han vunnet alt som er å vinne. Mange ganger. Alt er faktorer som hver for seg kunne svekket lysten til videre satsing. Men motivasjonen er på topp hos stryningen. Han synes det er deilig å være skiskytter igjen.

– Ja, det er det alltid. Det som er så fint er at vi har et år som er litt oppdelt. Det er ikke en jobb som er lik hele året og når verdenscupsesongen smeller i gang går det fryktelig fort til alle rennene er passert, sier han.

– Det er litt risiko å velge å ha familie samtidig. Det kan brenne litt i begge ender, men jeg er god på brannslokking og lunta er lang enda, fortsetter han og smiler.

Tobarnsfar og veteran

0

Verdenscupdebut
Stafett Anterselva, januar 2013
Første verdencupseier:
Annecy-Le Grand Bornand 14. desember 2013 (sprint)
OL – 8 medaljer (4 individuelle)
5 gull, 2 sølv, 1 bronse
VM – 30 medaljer (15 individuelle)
17 gull, 9 sølv, 4 bronse.

0

Johannes Thingnes Bø
Skiskytter, Markane IL
68
Verdenscupseiere
30
VM-medaljer
8
OL-medaljer