Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
- Vi ser at tryggheten ved å handle hos oss blir viktigere for stadig flere.
Det sier Bjørn Karenstuen, bruktkoordinator ved Bruktsenteret til Pon Equipment.
Her omsettes det nærmere 600 maskiner hvert år – i alle størrelser.
- Det er alt fra ett til flere hundre tonn, smiler Karenstuen idet han viser oss rundt på Bruktsenteret på Rudshødga, sentralt plassert rett ved E6 i Ringsaker.
De fleste her kommer som innbyttemaskiner fra de som kjøper nye Cat-maskiner.
Her står også maskiner som har vært utleid gjennom Pon Rental, og også maskiner fra lokale entreprenører og andre firma.
- Når vi tar innbytte kan det også være andre merker enn Cat, sier Karenstuen.
- De som kjøper en maskin her får trygghet og garanti, og de som selger får enkelt og raskt oppgjør for sin maskin, og slipper ansvaret for maskinen etter salg, sier Karenstuen.
Det gir en ekstra trygghet for både kjøper og selger, mener han.
Alle Cat-maskiner gjennomgår tilstandskontroll og oppgradering før de klassifiseres i tre tilstandskategorier (for mer informasjon om de tre kategoriene kan du sjekke nettsidene til Pon Used her).
Bredde og kompetanse
Sammen med kollega Anders Roterud har Karenstuen godt over 20 års erfaring med Caterpillar – i tillegg til lang erfaring med anleggsmaskiner tidligere.
De ser at flere prøver seg som formidlere av brukte anleggsmaskiner, men få kan skilte med kompetansen og bredden som Pon har.
- Vi har all kompetanse på huset, pluss service over hele landet, sier Karenstuen.
På Rudshøgda har Pon eget verksted og delelager som dekker Innlandet og Hallingdal, i tillegg til å være verkstedet til Bruktsenteret.
Verdensmarked
Bruktsenteret nyter også godt av å være en del av nettverket til Caterpillar, som skaffer både kunder og kilder til maskiner verden over.
- Vi er en del av Caterpillars globale nettverk, og har tilgang til brukte maskiner over hele verden. Dermed kan vi også selge til hele verden. Vi har solgt flere maskiner til Australia, Sør-Amerika og USA, sier Karenstuen.
Rundt 150 av maskinene som omsettes på Bruktsenteret ender utenlands.
- Vi gjør oss opp en mening om maskinen skal selges i Norge eller utenlands veldig tidlig, sier Roterud, som er bruktadministrator på Bruktsenteret.
På den måten kan de sende maskiner rett til frakt med båt.
Butikk-«shopping»
- Skal de selges i Norge gjøres det en kalkyle på hva som skal gjøres med maskinen før den legges ut for salg, forklarer Roterud.
- De får full klargjøring i verkstedet, shining og oppdateringer – og så tilpasses maskinene ny kjøper med det de måtte ønske av skuffer, lys og annet.
De fleste maskinene kommer innom Bruktsenteret på Rudshøgda. Her er det også mulighet for å se på maskinen før eventuelt kjøp.
- Vi har lokale selgere som kjenner kundene godt, og som kan ta dem med hit ved behov, sier Karenstuen.
Bruktsenteret selger maskiner fra hele landet, i godt samarbeid med Pons avdelinger i Norge. Maskinene er tilgjengelige på nett, men det er ikke bare de nettbaserte kanalene som gjelder; mange ønsker fortsatt å komme innom for fysisk å se på maskinen.
Flere liv
Rundt 75 prosent av maskinene som går gjennom Bruktsenteret er gravemaskiner.
- Salget her gjenspeiler stort sett ny-markedet, sier Karenstuen.
Men de som ønsker noe helt spesielt bør også være klar over mulighetene her.
- Vi deltar på de store auksjonene i Europa – både for å kjøpe og selge, sier bruktkoordinatoren.
Uansett om det er en liten graver eller en stor hjullaster kan Karenstuen og Roterud finne det kundene trenger, og de er mer enn glade for å sørge for at gode maskiner fortsatt kan være i drift.
- Cat-en har som kjent flere liv, smiler Karenstuen.