Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Våren har gjort sin anmarsj der sola smyger seg opp over trekronene i Risør. Tony Arnfinn Ørsvik er i full gang med dagens graveoppdrag, og føreren har fått med seg en ny arbeidskamerat. Nærmere bestemt engcons automatiske hurtigkoblingssystem EC-Oil.
– En kollega av meg fikk det for tre år siden, så jeg har ventet på å få systemet selv siden da. Nå bruker jeg EC-Oil daglig, og det fungerer rett og slett utrolig bra, fastslår Ørsvik.
Det skal godt la seg gjøre å matche 30-åringens interesse for graving. Allerede som 16-åring begynte han så smått i Kragerø Naturstein, og siden har han tilbragt tusenvis av timer i firmaets gravemaskiner.
Jeg sparer utrolig mye tid på å kunne skifte mellom forskjellige redskaper uten å måtte gå ut for å koble slanger. Hvert bytte tar kun noen få sekunder.
Tony Arnfinn Ørsvik
– Jeg har så stor interesse av dette og gleder meg til jobb hver eneste dag. Jobben er rett og slett hobbyen min. Men da er det samtidig veldig viktig å ha effektivt utstyr som fungerer som det skal, sier Ørsvik.
Det har han definitivt nå. Nylig hentet Ørsvik sin nye 17 tonns Kobelco-graver med engcons tiltrotator – og EC-Oil. Systemet som samtidig kobler hydraulikk, elektrisitet og sentralsmøring til tiltrotatoren og hydrauliske verktøy. Uten at Ørsvik trenger å forlate førerhytta.
– Jeg driver mye med natursteinsmuring. Da er det jo av og på med klo og skuffe hele tiden. Tidligere måtte jeg ut av hytta sikkert opp mot 30 ganger om dagen, men det slipper jeg nå. Jeg sparer utrolig mye tid på å kunne skifte mellom forskjellige redskaper uten å måtte gå ut for å koble slanger. Hvert bytte tar kun noen få sekunder, forteller han.
Gir større komfort
Dersom behovet for å øke brytekraft, løfteevne eller løftehøyde melder seg, blir også det løst fra førerhytta.
– Jeg bruker tiltrotatoren svært mye. Men det er null problem å sette fra meg tilten dersom jeg for eksempel må pigge litt. EC-Oilen sitter jo både over og under tilten, så det er fort gjort – uten at jeg trenger å gå ut, sier Ørsvik.
Når 30-åringen utfører sine gjøremål i Risør, viser værgudene seg fra sin beste side. Det er imidlertid ikke alltid tilfellet.
– En ting er at det er veldig tidsbesparende med EC-Oil over et lengre perspektiv. En annen ting er at det har mye å si komfortmessig. Det er utrolig behagelig å ikke måtte gå ut for å koble slanger. Ikke minst når det er kaldt og vått, smiler Ørsvik lurt.
Svært driftssikkert
Mens føreren fortsetter gravinga, kan sjefen Klas Lønne bivåne firmaets ferskeste tilskudd. Den daglige lederen i Kragerø Naturstein var krystallklar på å investere i EC-Oil da en ny gravemaskin skulle anskaffes.
– Vi fikk vår første graver med EC-Oil i 2019, og jeg må si at det har vært overraskende bra. Det har ikke vært noen feil på systemet. Derfor var jeg ikke i tvil om at vi skulle ha det på vår neste maskin vi skulle kjøpe, forteller Lønne.
Han er likevel rask med å innrømme at han var betenkelig da det automatiske hurtigkoblingssystemet ankom arbeidsplassen for første gang.
– Jeg var skeptisk til sammenkoblinga, at dette skulle være helt tett. Jeg så for meg at det kom til å bli en god del lekkasjer og mye bytting av pakninger, men det har ikke skjedd. Det har vært minimalt med utfordringer, og nå har den maskinen gått 3-4000 timer.
Unngår snarveier
Lønne er klar på at firmaet nyter mange fordeler med å ha EC-Oil på noen av sine gravere. Også utover økt effektivitet og komfort.
– Det er ikke alltid så fristende å ta av tilten hver eneste gang du bør, for eksempel når du skal dra opp ei rot. Men med EC-Oil tar du av tiltrotatoren i løpet av noen få sekunder, og dermed gjør du det automatisk oftere. Det sparer utstyret over tid, mener han.
Likevel – som alt annet verktøy trenger også hurtigkoblingssystemet en liten dose kjærlighet for å fungere optimalt.
– Man må være nøye på å holde koblingene rene, at det ikke er fullt av grus og skitt på dem. Men det er jo en enkel prosess det også. Gutta tar koblinga helt opp til vinduet og drar av med ei fille derfra. Så heller ikke da trenger de å gå ut av hytta, noe de fant ut fort, humrer Lønne.
Med en maskinpark hvor to av graverne er utstyrt med EC-Oil i dag, går den daglige lederen langt i å garantere at det vil bli flere om ikke lenge.
– Vi kommer til å skaffe oss EC-Oil på flere etter hvert som andre maskiner skal byttes ut. Jeg vil nok ikke prioritere de maskinene som nesten bare går på tung tomtegraving. Men de som har mye skifte av utstyr, de skal få EC-Oil. Det er et helt unikt system, avslutter Lønne.