GODE RUTINER: Kunder krever god dokumentasjon. Det får de av Drange Maskin.

Dokumentert kvalitet fra Drange Maskin

– Det at vi kan levere korrekt dokumentasjon er veldig viktig for oss, og for kundene våre, understreker daglig leder Rune Grimstad i Drange Maskin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Bergens-entreprenøren tok i bruk SmartDok for seks år siden, og bruker i dag det digitale dokumentasjonssystemet til timeregistrering, bildedokumentasjon, varetransport og serviceoversikt på maskinparken.

BESØK: SmartDok er på plass i Bergen med eget kontor som dekker Vestlandet. Her er SmartDoks Steffen Nerdal (t.v.) på besøk hos Drange Maskin.

Særlig timeregistrering kan være en verkebyll dersom en ikke har et godt system. Uten vil produktiv tid forsvinne, både fra produksjonen og administrasjon. Grimstad husker godt tiden med timeliste på papir. Alt arbeid som fulgte med, og rutinene som ikke gjorde noen ting noe lettere.

– De fleste skrev timelistene sine like før lønningsfristen. Da husket de i hvert fall ikke hva de hadde gjort, sier han.

Nå er hverdagen langt enklere, og det er selvsagt en lettelse, for alle. Timene blir registrert fortløpende.

– Vi har satt en tidsgrense i systemet på hvor langt i ettertid det er lov å registrere timer. Resultatet er genialt, mener Grimstad.

– Det er jo tross alt lønns- og faktureringsgrunnlaget. Nå har vi veldig god kontroll. Timene er korrekt, og de er på riktig prosjekt, legger han til.

Ett system for datafangst

De fleste skrev timelistene sine like før fristen. Da husket de i hvert fall ikke hva de hadde gjort.

Rune Grimstad, daglig leder Drange Maskin

I SmartDok får Drange Maskin tilgang til å registrere det meste en trenger ute i feltet. Alt i én app – i ett system.

– Våre ansatte registrerer timer, dokumenterer bilder og avvik med appen, forteller anleggs- og prosjektleder Pål Oldervoll.

For administrasjonen har også arbeidet blitt lettere etter at systemet ble tatt i bruk. De godkjenner timene, som igjen går direkte inn i bedriftens lønnssystem.

Ett trykk – én knapp, og alt er klart.

– Det har lettet vår hverdag betraktelig. Vi sparer veldig mye tid når vi slipper å lete etter timer som medarbeidere har levert inn, understreker Grimstad.

FORNØYD: Daglig leder Rune Grimstad (t.v.) og anleggsleder/prosjektleder Pål Oldervoll er fornøyd med datafangstsystemet i bedriften.

Høyere krav

Krav og forventninger til dokumentasjon av arbeidstimer og HMS er blitt betydelig høyere i bygg- og anleggsbransjen. Det er ikke uten grunn. Som utførende trenger du kontroll og oversikt.

Kundene ønsker et detaljert og ikke minst korrekt fakturagrunnlag. Ikke minst vil kundene ofte kreve dokumentasjonsrutiner. Det får de av Drange Maskin.

FORENKLER OG FORBEDRER: Hans Marius Eide i Drange Maskin ser daglig hvordan bruk av SmartDok i prosjektene forenkler mye, og ikke minst forbedrer dokumentasjonen.

Når du kan vise til god dokumentasjon på hva arbeiderne har gjort, så blir det sjelden diskusjoner om feil på timer og sånt.

Hans Marius Eide, Drange Maskin

– Når du kan vise til god dokumentasjon på hva arbeiderne har gjort, så blir det sjelden diskusjoner om feil på timer og sånt, sier Hans Marius Eide, som jobber som formann på gang- og sykkelveiprosjekt til Drange Maskin, ved Tranevatnet i Bergen.

Større prosjekter

Bergens-entreprenøren er i dag en totalleverandør innen grunn- og betongarbeider. Det hele startet med Drange Maskinutleie, som ble etablert tilbake i 1981.

– Drange Maskin ble stiftet i 1997. Gründer var Jan Drange, og han er med enda, forteller daglig leder Grimstad.

Bedriften er godt synlig i Bergens-bildet, og både har, og har hatt flere store prosjekter i regionen. Felles for dem alle er at SmartDok er dokumentasjonssystemet.

KONTROLL: Drange Maskin har en betydelig maskinpark. Service- og maskinmodulen i SmartDok gir dem best mulig oversikt over maskinens status, med daglige sjekklister for å hindre unødvendige og kostbare stopp.

– På nye Bergen lufthavn har vi jobbet med landskap/veisystem og inngangsparti for den nye delen av flyplassen, i tillegg til renovering og utbygging av rullebanen, sier Pål Oldervoll.

– I Knarvik sentrum holder vi nå på med et stort prosjekt som omhandler utbedring av både vei og va-trasè. Vi har også etablert både ny rundkjøring og en ny bussterminal langs E39 foran Knarvik senter, fortsetter han.

– Mange muligheter

SJEKKER INN: Når de ansatte befinner seg innenfor et anleggsområde scanner de seg inn via SmartDoks byggekortleser. Det er også mulig å bruke appen til å gjøre det samme. I tillegg finnes det en egen SmartDok UE-app for underleverandører.

I dag har Drange Maskin rundt 40 personer på lønningslisten. Store jobber krever flere hender og hoder.

– Det er jo i enkelte perioder vi jobber med store prosjekter, og da har vi mange innleide, samt bruk av underleverandør, forklarer Oldervoll.

Med det øker behovet for-, og kravet til god kontroll underveis. Alt innleid personell bruker SmartDok.

– Det handler om å ha kvalitet på arbeid og ikke minst kunne dokumentere hva vi har levert, og hvilke ressurser det er levert med. Vi dokumenterer for eksempel ofte med bilder, og disse kan så kobles til korrekt prosjekt eller underprosjekt, sier Grimstad.

Den daglige lederen har vært med på en bratt digitaliseringsreise de siste årene.

– Vi begynte egentlig med maskinstyring, så beregningsprogrammer og så datafangst. I dag signerer vi for eksempel faktura, avvik, varetransport og arbeidstimer elektronisk. Det er så mange muligheter med digital dokumentasjon, sier Rune Grimstad.

 

Powered by Labrador CMS