ANNONSØRINNHOLD:

BRUK TEKNOLOGI:

Dette gjør fremtidens vinnere

Pon har levert Cat hjullastere med mye teknologi helt siden 2016 som kan gi deg og din bedrift store fordeler. Likevel er det mange maskineiere som knapt tar det i bruk. Det vil Pon gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

VIL JOBBE BEST MULIG:

Ramlo Sandtak valgte å fokusere på fordelene moderne teknologi gir, fremfor eventuelle ulemper. Det har de ikke angret på.

– Vi er helt i startgropa med CPM (Cat Production Measurement), men vi ser på mulighetene dette kan gi oss med stor interesse, begynner Jørgen Ramlo.

Han fortsetter:

– Målet vårt er å finne ut om vi utnytter maskinene våre best mulig. Vi måler dieselforbruk per tonn i stedet for pr time. Vi kan regne på maskinkostnad pr tonn og ikke minst dokumentere hva vi gjør og redusere vårt totale CO2-utslipp. Vi ønsker å være i forkant av våre oppdragsgivere og være best mulig rustet til neste jobb. Samt enkelt kunne dokumentere tjenesten vi leverer. Vi har til nå bare skrapt i overflaten av mulighetene som ligger i teknologien på Cat hjullasterne. Vi har i lengre tid jobbet med å dokumentere tomgangskjøring og for å få den redusert. Men med dette systemet kan vi gjøre så mye mer.

– Spiller hverandre gode

VINN-VINN:

Hos Ramlo er de positive til ny teknologi og ser kun fordeler.

– Systemet hjelper oss med å gjøre de riktige grepene til riktig tid. Kjøper vi riktig størrelse på maskinene og utnytter teknologien, skaper vi en vinn-vinn situasjon for alle våre ansatte og kunder.

Ramlo er fascinert over hvor dypt man kan dykke i systemet og hvor mye detaljert informasjon som finnes.

– Nå kan vi studere alt fra lasteteknikk, syklustider, hvor lang bærelengde vi har, tonn per timer, tonn per liter diesel, samt følge produksjon og mye annet. Det er sjelden kost å møte noen som kan så mye om hjullaster som Fredrik Sætren i Pon. Han har synliggjort gevinsten for oss både med tall og fagkunnskap på en utrolig oversiktlig måte. Sammen med ham kan vi virkelig dykke ned i teknikk og materiell, og finne de beste løsningene. Vi spiller hverandre gode, roser Ramlo.

Fakta om Cat CPM:

  • Er tilgjengelig på Cat 950M - 982M (20 - 37 tonn).
  • Er et verktøy for produksjonsmåling og korrekt lasting.
  • Målet er å oppnå lavest kostnad per produsert tonn.
  • Gir rask tilgang til vital produksjonsdata på din maskin.
  • Nøyaktighet innenfor +/- 1 %

Så hva er teknologien vi referer til?

– Caterpillar har i mange tiår jobbet med hvordan man kan optimalisere maskinflåten sin. Det som før ble gjort med stoppeklokke, dieselforbruksmålinger, vektceller og personell til eksakte målinger, blir i dag automatisk utført av maskin mens du jobber. Maskinen måler seg selv kontinuerlig og det eneste du trenger å gjøre er å se på rapporten og bruke den til noe konstruktivt. Nedenfor kan dere se noe av informasjonen man kan få tilgang til. Så tiden med stoppeklokke og tungvinte produksjonstester er over. Idag trenger vi kun logge inn i en nettportal.

På Cat hjullastere fra 20-37 tonn handler det om Cat Production Measurement (CPM), en teknologi som i utgangspunktet ikke er noen nyhet, men mer et uutnyttet hjelpemiddel hos mange kunder. Cat og Pon har levert løsningen siden 2016 og er allerede tilgjengelig for alle som har disse maskinene i dag.

FULL KONTROLL:

Eksempler på parametre maskin måler:

Hva maskinen brukes til, inndeles i følgende kategorier:

● Last og bær

● Transportkjøring

● I lasting

● Planering og rydding

● Ventende

Dette er kun et utdrag av mulighetene i systemene. Her kan man tilpasse verktøyet etter eget behov.

Når det gjelder å lese av maskindata fra CPM har Caterpillar utviklet plattformen Cat Productivity, som er en del av kundeportalen til Caterpillar. Den består av mange dashboard. Her kan man se noen av dem:

HVA UTFØRES:
HVA OG HVOR:

For fremtidens vinnere

–Dette er først og fremst et verktøy for morgendagens vinnere, sier Fredrik Sætren, produktsjef i Pon Equipment.

PRODUKTSJEF:

Er du og din bedrift interessert i å spare penger? Da kan teknologi i maskinen være en viktig og hjelpende hånd. Når det gjelder hjullastere handler det i praksis om å flytte ting færrest mulig ganger, kortest mulig og bruke minst mulig kostnader på å gjøre det. Det er små usynlige endringer som utgjør store kostnader. Det er nemlig mye penger å spare eller øke produksjonen på å gjøre små endringer. Og jo større maskin er, desto fortere blir det store penger av det. Nå er det enklere enn aldri før å gjøre eksakte målinger. Det er kort vei fra å gjøre små endringer som fører til synlig resultat, ifølge Pon Equipment.

Vil at kundene lykkes

Fredrik Sætren er blant annet ansvarlig for at Pon-kunder i Norge forstår hvilke muligheter de avanserte systemene i Cat-maskinene gir, men også å sørge for at brukerne forstår hvorfor de skal ta det i bruk.

Begge deler kan være en utfordring, men det er ting som tyder på også anleggsbransjen begynner å modnes teknologisk.

DETALJERT:

– At kundene våre lykkes med maskinene våre, er dét vi er interessert i. Brukes denne teknologien riktig, kan vi nærmest garantere at din anleggsplass blir mer lønnsom. Fordi du bruker maskinene på riktig måte og dermed sparer både miljø, tid og penger. Kanskje blir dere også mer konkurransedyktige i neste anbudsprosess, fordi dere kan dokumentere at dere «bruker mindre drivstoff per tonn» enn konkurrentene. Kanskje sørger sjefen for tidenes julebord, fordi dere dokumenterer at dere møter produksjonsmålene? For produksjonsmåling er det leder på anlegget bryr seg mest om og da er CPM et suverent verktøy, sier Sætren.

Mye å spare

– Vi har solgt avanserte maskiner med avansert teknologi i mange år allerede, men vi ser en økende interesse nå. En vanlig tilbakemelding fra brukere nå er at de både har lært mye om egen drift og hva de kan gjøre enklere, sier Sætren.

For det handler faktisk om små detaljer. Enkle grep kan bety store summer på slutten av året.

Bedre data = bedre avgjørelser, som igjen er lik lavere kostnad pr tonn.

Se hvilke muligheter du har til å jobbe mer effektivt og tjene mer penger her.

Powered by Labrador CMS