VINTERHJELPEN:
– De ansatte er kjernen
Å skape suksess i anleggsbransjen handler ikke bare om å selge de råeste produktene, til best mulig pris. Hos Entrack handler det minst like mye om å ha de mest solide folkene.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Året er 1976. Apple blir grunnlagt i en garasje i USA, Idi Amin utropes til evig president i Uganda og Kong Carl Gustaf av Sverige får sin Silvia. Men det skrives historie her hjemme også. I den lille bygda Hof Finnskog bestemmer nemlig Torbjørn Kvesetberg seg for å etablere Entrack AS, for å sysle med import av slitedeler for anleggsmaskiner, til en mye lavere pris enn bransjen var vant med.
Det er vanskelig å vite om Kvesetberg tenkte at han la grunnlaget for en høyst vital anleggsgigant, da han året etter kjøpte en nedlagt sagbrukstomt på Grinder i Grue kommune. Men det er i hvert fall her Norges største sted for nye og brukte deler til anleggsmaskiner, fortsatt befinner seg 42 år senere.
Og det er hit daglig leder Trond Berkana (bildet under) har invitert oss, for å vise og fortelle hemmeligheten til selskapet som i 2018 omsatte for drøye 326 millioner kroner. Men det er ikke først og fremst maskiner, deler eller økonomi han vil snakke om. Det er folkene.
NB: Saken fortsetter under bildet.
De som hver dag tar på seg Entrack-skjorta og bærer den med stolthet, til langt etter arbeidstid.
– Vi tenker helhet
– For at vi skal oppnå suksess, må kundene våre ha suksess.
Herbjørn C. Haug, Entrack AS
En av ambassadørene er Herbjørn C. Haug. I dag er han produktansvarlig for alt som handler om veistål, slitestål og tenner, i tillegg til å være en levende representant for den kulturen Entrack hver dag prøver å leve etter.
– Her tenker vi helhet. For at vi skal oppnå suksess, må kundene våre ha suksess. Jeg prøver hele tiden å formane forståelsen av hva det koster om ikke vi leverer det vi skal. Ta en gravemaskin som mater dumptrucken på et pukkverk som eksempel. På den andre siden av pukkverket står lastebilene og venter. Hvis vi ikke leverer det vi skal, så stopper hele den kjeden. Da hjelper det ikke stort at produktet vårt er billigere. Så sånn er det med den saken. Vi er nøye, sier Haug.
Selv har han jobbet for Entrack i rundt 20 år, men bodde i huset som nevnte Kvesetberg kjøpte i 77. Det var hans bestefar som eide sagbruket, og dermed havnet han i bakbeina til Torbjørns sønner, Tom Arne og Robert.
Ikke rart han ser forskjell på «endebøyde stål og en perforert P300» på flere mils avstand.
– De tre, og flere andre, er kjernen i bedriften. Til sammen har de tre vært her i nesten 100 år.
Trond Berkana, Entrack AS.
«Blør gult»
20 år med fornøyde kunder, tusenvis av telefonsamtaler, smarte løsninger og studering av teknikk, er selvsagt langt fra nok til å fortjene noe som helst hede og ære, i hans egen bok. For som han sier:
– Både Per Ole og Tor har jo vært her mye lenger, sier Haug ydmykt.
De to han snakker om er Per Ole Hveberg og Tor Arne Hammer (bildet under), ansatt i henholdsvis 33 og 25 år. Til sammen har de trekløveret en ansiennitet på rundt 85 år. 85 års kunnskap fordelt på tre skaller.
NB: Saken fortsetter under bildet.
Det får Entracks daglige leder til å finne frem noen store ord.
– De tre, og flere andre, er kjernen i bedriften. Til sammen har de tre vært her i nesten 100 år. Tenk det. 100 års kompetanse, begynner Berkana litt romslig, før han fortsetter:
– Hvis du spør om Entrack ute i bransjen, tror jeg det skal godt gjøres å finne noen som har noe vondt å si om oss.
Trond Berkana, Entrack AS.
– Det er utrolig mange folk som kan tingene sine her. Jeg mener det er dét som gjør Entrack til en så sterk aktør. Så solid i rota. Det er flinke og engasjerte folk i hver eneste avdeling, samme om de skrur, selger eller administrerer. Flere av de har omtrent kjørt gravemaskin siden de gikk i bleier. Kundene våre får snakke med likesinnede som kan gi råd og tips. Når du driver en bedrift, så handler det om å få mest mulig igjen for krona. Kjøper du feil deler, eller får dårlige råd, så får du mindre igjen og bunnlinja blir dårligere. Det er det Entrack handler om, sier Berkana engasjert.
«Ingen lik i lasten»
Når han blir bedt om å gå nærmere inn på hemmeligheten bak suksessen er det blant annet dedikasjon og langsiktighet han vil løfte frem.
– Trekløveret er et godt bilde på hva kunnskap kan føre til, men jeg må også nevne eierne som har investert i langsiktighet. Tom og Robert har en høy stjerne i lokalmiljøet, selv om de har hatt suksess i business. Det ligger ingen lik etter dem. Ja, og hvis du spør om Entrack ute i bransjen, tror jeg det skal godt gjøres å finne noen som har noe vondt å si om oss. Det er ganske unikt når man har holdt på i snart 44 år, legger Trond til.
NB: Saken fortsetter under bildet.
Moral har en tendens til å forplante seg nedover i systemet. Også når moralen er god.
– Dette er det vi vil gjøre, og lever og ånder for. Ingen her går hjem klokken fire om de har noe mer å gjøre. Ikke fordi vi som sjefer forteller dem det, men fordi de er sånn. Kjærlighet til arbeid er et stikkord. Det er ingen som er betalt for å gå med Entrack-skjorta på fritiden, men det er mange som gjør det, sier han stolt.
To telefoner samtidig
«Der er´n Tor», sier Haug, i det vi svinger innom det hektiske resepsjonsområdet.
– Vent litt før du tar bilde, jeg skal ta vekk regnemaskinen, for jeg regner mest i «hugu», gliser han.
Han skal ikke ha på seg at han trenger hjelp til den slags. Tor, altså Tor Arne Hammer, sitter midt i smørøyet der det koker mest, og trives med det. Og i tillegg til alle som passerer med en melding eller to, balanserer han stort sett to telefonsamtaler samtidig. Gjerne fra kunder som vil prute pris.
– Det kan de bare glemme, flirer Haug.
– Nei da, det hender en må gi litt, parerer Hammer. – Har delen ligget lenge, må man kanskje være litt fleksibel, hvis ikke ligger den til nestemann. Da er det ikke noe tema å prute. Det går som regel en dag eller to, så ringer de tilbake igjen, sier Hammer med et smil.
I tillegg til å prise mye av bruktmaskinene som kommer inn, selger han også nye maskiner. Og stort sett selger han for det dobbelte som nest beste selger, ifølge velinformerte kilder.
– Jeg tror vi kjøpte rundt 100 maskiner i fjor. Noen gikk til hugging, mens andre ble solgt videre. Og så kommer det nye i tillegg. I år blir det vel litt mer, tror jeg. Men det er ikke bare å kjøpe. Det er da jobben starter, og det er nok å holde på med, så jeg tror ikke vi blir arbeidsledig med det første nei, sier han nøkternt.
Det har gått to minutter, men nå har telefonen ringt lenge nok uten svar. Han må løpe.
Det er i grunn et ganske godt bilde på suksessen til Entrack. At man løper når kunden ringer.
STILLING LEDIG:
-
Hæhre Entreprenør AS søker prosjekt controller
Har du interesse for prosjektøkonomi- og styring? Vi søker Prosjekt Controller
-
Hurtigruta Carglass søker bilglasstekniker til vår avdeling Alnabru!
Er DU vår nye bilglasstekniker?
-
Anlegg Øst Entreprenør søker prosjektleder
Vil du bli en del av et dynamisk og fremtidsrettet team? Bli Prosjektleder hos Anlegg Øst Entreprenør!
-
Anlegg Øst Entreprenør søker prosjekteringsleder
Er DU den vi søker?
-
Vartdal Gjenvinning AS- Florø søker assisterende anleggsansvarlig
Er DU vår nye kollega?
-
Steg Entreprenør AS søker tilbudsleder/kalkulatør og prosjektleder
Tilbuds- og prosjektledere m.erfaring fra anleggsbransjen - Steg vokser og trenger enda flere dyktige kollegaer!
-
Maskinentreprenør Herbjørn Nilssen AS søker landmåler/stikningsingeniør/geomatiker
Vi søker anleggsstikker/Geomatiker, Er det DEG?
-
Isachsen Anlegg AS søker anleggsleder
Vil du være med å ha ansvaret for drift og produksjon på anleggsprosjekter innen vei, VA og infrastruktur?
-
Isachsen Anlegg søker erfaren prosjekteringsleder
Er DU vår nye kollega?