Annonsørinnhold for Pon

BEDRE KONTROLL: Tømmersjef Monica Hagenborg Bakken sier at My.Cat.Com hjelper Begna Bruk å få full utnyttelse av maskinene og bedre kontroll.

– Før trodde vi – nå vet vi

Hos Begna Bruk har de gått fra «tro til vitenskap» med hjelp av nettstedet My.Cat.com. – Nå har vi et system som hjelper oss å optimalisere driften og å holde full oversikt over maskinene, sier tømmersjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Ordene over tilhører tømmersjef Monica Hagenborg Bakken. Som ved de aller fleste arbeidsplasser er også hjørnesteinsbedriften i Valdres opptatt av å få «mest mulig ut av hver krone». Og Hagenborg Bakken mener at systemet My.Cat.com kan spille en nøkkelrolle for å oppfylle nettopp det ønsket. 

NB: Saken fortsetter under bildet.

Så da sagbruket gikk til innkjøp av sin andre Cat-maskin i vinter, begynte hun å se på tallene med nye øyne.  

OVERSIKT: My.Cat.com gir brukerne oversikt over en rekke områder. 

– De siste årene har det blitt stor konkurranse i sagbruksbransjen, og da gjelder det å optimalisere driftskostnadene. Når vi faktisk har tilgang på bruksdata bør vi utnytte de for å jobbe mest mulig effektivt. Da er My.Cat.com et godt hjelpemiddel, forteller tømmersjefen.  

Kombinerer tall og innsikt 

GIR GODE SVAR: Datasystemet følger bevegelsene til maskinene, som denne Cat 980M Logger, for å kunne utnytte maskinparken best mulig.

Det hun og kollegene gjør er å studere arbeidsprosessene og flyten på maskinene. For eksempel hvor mye arbeidstid de har, kontra tomgang. Hun passer på å understreke at de ikke bare ser på tallene, men kombinerer det med innsikt om de spesifikke jobbene maskinene gjør. For kanskje gir det mening at arbeidstid og tomgangstid varierer utfra arbeidsoppgavene som utføres.

HELE BILDET: – Det er ingen som er ute etter å overvåke noen eller å se på hvem som gjør hva. Formålet er å finne ut om vi gjør jobben vår på best mulig måte, sier Monica Hagenborg Bakken.

Og det er mange parametere de må ha i bakhodet. Hvor mange kubikkmeter tømmer håndterer de per liter diesel? Hvor mange tonn tar maskinene per tur?

– Selv om maskinen har lite vekt i skuffa betyr det ikke at den kjører halvfulle lass. Kanskje har den kjørt tørr flis i stedet for bark. Da er det ikke rart at forskjellene i vekt blir enorme. Det jeg vil frem til er at systemet er et godt hjelpemiddel for å se på muligheter for driftsoptimalisering, men det er veldig viktig å forstå tallene og se sammenhengen mellom dem, sier Hagenborg Bakken. 

APP: Systemet kan enten brukes via en datamaskin, eller via en app. Det gir også maskinførerne selv tilgang til alt av data.

– Det er ingen som er ute etter å overvåke noen eller å se på hvem som gjør hva. Formålet er å finne ut om vi gjør jobben vår på best mulig måte.

Monica Hagenborg Bakken, Begna Bruk

Skal ikke overvåke 

Samtidig er det også viktig at sjåførene ser nytten av dette. Og ikke minst forstår, og stoler på, hvorfor systemene benyttes.  

– Det er ingen som er ute etter å overvåke noen eller å se på hvem som gjør hva. Formålet er å finne ut om vi gjør jobben vår på best mulig måte. Her kommer viktigheten av å se sammenhengene, ikke se på enkelttallene alene. Det hadde det vært vanskeligere å gjøre uten et godt system som My.Cat.com, mener tømmersjefen.

OVERSIKT: My.Cat.com gir brukerne oversikt over en rekke områder.

Da vi bestemte oss for å gå opp et hakk i maskinstørrelse mente vi at det var en riktig avgjørelse, men nå har vi tall og data som bekrefter det at vi utnytter maskinene bedre.

Monica Hagenborg Bakken, Begna Bruk.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Begna Bruk har hatt maskiner fra forskjellige produsenter opp gjennom årene, men da de nylig kjøpte sin andre maskin, en Cat 980M Logger, valgte tømmersjefen å stifte bekjentskap med My.Cat.com. Det angrer hun ikke på. 

 

– Jeg så ganske raskt at det systemet ga et bedre rammeverk for å være sikker på at det vi leverer er bra. Da vi bestemte oss for å gå opp et hakk i maskinstørrelse mente vi at det var en riktig avgjørelse, men nå har vi tall og data som bekrefter det at vi utnytter maskinene bedre, forteller hun.  

Full kontroll 

Det gir også en langt bedre forutsigbarhet med tanke på eventuelle feil og kontroll på service. 

– Vi holder oversikt på selve maskinen på en mye bedre måte. Eventuelle feilkoder kommer i systemet, og både jeg og sjåføren får opp en konsentrert versjon gjennom appen. Samtidig får også Pon den samme beskjeden. Det er en trygghet i det også. Jo flere maskiner man har, desto større blir fordelene, vil jeg tro. Har man 20 maskiner er det ikke sikkert at man alltid vet helt hvor alle maskinene befinner seg. Det gjør derimot My.Cat.com, roser hun.  

Fem fakta om My.Cat.Com: 


Hva er My.Cat.com? 

Det er et nettsted hvor du med én enkelt pålogging får tilgang til alt du har av utstyrsinformasjon – uansett hvor du er, og hvilken enhet du bruker. Her er det nyttige funksjoner som gjør jobben din enklere. Du kan bestille deler og service, se servicehistorikk og motta rapporter på siste servicejobb, resultater fra innsendte olje- og væskeprøver m.m.  

Kan jeg bruke My.Cat.com på mobile enheter? 

Du kan logge på via telefon, nettbrett eller på en datamaskin. Systemet identifiserer hvilken type enhet du bruker, og justerer visningen av informasjon automatisk ut fra skjermstørrelse. 

Hvem i bedriften min vil ha størst utbytte av å bruke My.Cat.Com? 

Hvis det er en del av jobben din å kjøpe, betjene, vedlikeholde, registrere eller holde oversikt over maskiner, kan du ha stor nytte av My.Cat.com. Dette hjelper deg å spare tid, jobbe effektivt og ta velbegrunnede beslutninger enten du har ansvar for én maskin eller en stor maskinpark. 

Hvor mye koster det? 

Det koster ingenting å registrere seg eller bruke My.Cat.com. For at det skal vises telematikkdata i My.Cat.com-kontoen din, må maskinen din ha en påmontert og aktivert ProductLink modul. Har du en eldre maskin der ProductLink ikke er påmontert tilbys dette nå gratis ut 2020 for maskiner over 10 tonn. Montering gjør man enkelt selv og er forklart på hjemmesiden til Pon. Man kan imidlertid kjøpe et abonnement på VisionLink® dersom man vil ha ytterligere informasjon om maskinens produksjonsdata. Da er det anbefalt å kontakte Pon.  

Hvordan vet jeg at My.Cat.com faktisk kommer til å fungere? 

Cat®-forhandlere og kunder har vært en del av utviklingsteamet sammen med noen av verdens beste IT-arkitekter, kodere, sikkerhetseksperter og proffer på brukeropplevelser. 

Powered by Labrador CMS