VINTERHJELPEN:

DET TRYGGE VALGET: – Vi vet at produktene våre holder, sier markedssjef i Nøsted &, Kjetil Aukland.

Stålkontroll på kjettingen

– Vi er hundre prosent trygge på vår bruddgaranti, sier markedssjef Kjetil Aukland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Vi er i hovedkvarteret til Nøsted & i Mandal sentrum. Her har de produsert Trygg kjetting i 80 år, og byr på en enorm kompetanse og kvalitetsbevissthet.

I dag er de landets eneste gjenværende produsent av kjetting. Og de produserer mye. Når de først har funnet den stålkvaliteten de ønsker, fra nøye utvalgte produsenter, kjøper de båtlaster i slengen.

– Råvaren er himla viktig for oss. Vi kjøper så mye stål at vi er på stålverkene, jobber tett med dem, og er med på å bestemme egenskapene til råmaterialet, forteller utviklingssjef Hans Svindland.

Så trygge er de på sitt eget produkt at de leveres med garanti mot brudd.

– Ingen kjetting går ut herfra uten at vi har testet og dratt i det mer enn det skal tåle, derfor er vi hundre prosent trygge på å gi bruddgaranti, sier Aukland.

Trygghet

Vi jobber med å finne grensen. Hvor er vi sikre? Hvor langt opp kan vi pushe, og samtidig gi en bruddgaranti.

Hans Svindland, utviklingssjef

Nøsted etterlater ingenting til tilfeldighetene. Nøye tilpasset herding. Mikroskopisk sjekk av struktur i stål og sveis. Testing under ekstreme forhold i salttåkekammer. Strekktester der de drar til det ryker for å se hvor mye det faktisk tåler, og ikke minst at det ryker der det skal.

– Det skal ryke på et tidspunkt, men på rett plass. Gjør det ikke det er det noe annet som er galt, fastslår Aukland.

– Vi jobber med å finne grensen. Hvor er vi sikre? Hvor langt opp kan vi pushe, og samtidig gi en bruddgaranti, spør utviklingssjefen seg selv.

FAST GREP: Nøsted etterlater ingenting til tilfeldighetene. Utviklingssjef Hans Svindland og hans stab har full kontroll på egenskapene til råmaterialet og understøtter det med robuste produksjonsprosesser. På laboratoriumet i Mandal forsker, kontrollerer, tester og utvikler de kontinuerlig. 

Mye gjøres og utvikles på laben, men de må teste ute i det virkelige liv. Svindland er hele tiden på jakt etter fortrinn, og utvikler nå tester sammen med forskere i et forsøk på å få raskere respons.

– Om jeg klarer å akselerere testene vil utviklingen gå fortere, konstaterer han.

Testing

Nøsted har heldigvis større lokale kunder, som også er samarbeidspartnere gjennom mengdetesting av deres prototyper. Eksempelvis TT anlegg, noen kilometer utenfor Mandal sentrum.

De opererer over hele Sørlandet, og gjerne høyt til fjells. I røffe vinterforhold kan de eksempelvis oppleve at herdingen ikke er helt optimal, der de er. Da er det behov for justeringer eller utvikling. Løsningene finner de sammen med Nøsted.

– Kjettingen kan være for hard eller for myk. Da har vi prøvd litt forskjellige ting, og funnet ut at de kanskje må endre litt i strukturen på kjettingen slik at den passer mye bedre til formålet i den gitte situasjonen, forteller Truls Håland fra TT Anlegg.

FINNER LØSNINGER SAMMEN: Truls Håland og TT Anlegg jobber i perioder tett med Nøsted for å finne riktig type kjetting til de gitte forholdene.

Det er litt stas at et så bra, kjent, og mye brukt produkt blir laget her i Mandal.

Truls Håland, TT Anlegg AS

– Det har helst vært på de store, tunge maskinene. Det er gjerne der det er et problem at det sprekker eller slikt. Vanlig standard kjetting går stort sett veldig greit, legger han til.

Godt forhold

De bruker mye kjetting på anlegg, dumpere og hjullastere, men selvfølgelig også mye på lastebiler.

– De bruker det daglig på vinterføre. Her i Mandal er det kanskje ikke nødvendig, men en times tid inn i landet er vi mer i vinterland. Akkurat nå tar vi ned et anlegg helt sør i Hardangervidda, og der er det full vinter. Da er det kjetting på alt, forteller Håland.

TT Anlegg og Nøsted har et godt forhold, og «naboene» har kjent hverandre i mange år. Men det er ikke slik at maskinentreprenøren bruker Trygg kjetting fordi det er et lokalt produkt.

– Når det fungerer så bra som det gjør, og så lenge vi har et så godt samarbeid, tenker vi ikke på annet, sier Håland.

– Men det er klart at det er litt stas at et så bra, kjent, og mye brukt produkt blir laget i Mandal, legger sørlendigen til.

Håland opplever svært sjelden problemer med produktet. Om noe skjer, er det ikke stålets feil.

– Det er som regel at sjåførene kjører litt for fort med kjettingene på, innrømmer han.

For få reklamasjoner

HJØRNESTEINSBEDRIFT: I denne fabrikken i Mandal har Nøsted produsert kjetting i 80 år.  Med sine 75 ansatte er Nøsted en hjørnesteinsbedrift i Sørlandsbyen.Trygg kjetting er i dag den eneste norskproduserte kjettingen på markedet.

Her kommer vi inn på noe som faktisk er litt problematisk for Nøsted. Det kommer nærmest null reklamasjoner. En hyggelig problemstilling, men like fullt en problemstilling, sett i et utviklingsperspektiv.

Det som ikke er ødelagt lar seg vanskelig fikse, og klager eller innspill vil føre dem forterere fremover.

– Jeg er sikker på at det er en del erfarne lastebileiere som fikser ting selv, der og da. De tenker at de skulle ha reklamert, men to uker etterpå har de glemt det, sier Aukland.

Vi vil gi kundene den tryggheten at når uhellet er ute så får du bare ny.

Kjetil Aukland

Får de inn en reklamasjon bærer det rett på laben for testing. Der kan de med en stor grad av sikkerhet si at det ikke vil være noen feil med stållegeringen, men et produkt er mer enn egenskapene.

– Vi jobber konstant med forbedringer på både produkt, instruksjons- og brukermateriell. Dette vil gå raskere om vi får tilbakemeldinger fra kundene våre, påpeker markedssjefen.

 

Utvidet garanti

Nøsted vet at produktene de leverer holder. Det er én ting. Brukermanualer og monteringsanvisninger også må bli så gode at feilene heller ikke oppstår på kundesiden.

– Vi har utvidet bruddgarantien fra transport til traktor. Vi kommer til å få flere reklamasjoner grunnet feil bruk, men en del av vår kvalitet er at dette skal være enkelt å montere. Det skal være enkelt å bruke, sier understreker Aukland.

For oppstår det et brudd, og det viser seg at det er monteringen eller bruken som er problemet, legger ikke Trygg armene i kors.

– Vi vil gi kundene den tryggheten at når uhellet er ute så får du bare ny.

– Vi vil mye heller gi fra oss en kjetting for mye enn en for lite, for vi vet at kjettingene våre holder, sier Kjetil Aukland.

Powered by Labrador CMS