TTIs eldste ansatte

PROBLEMLØSEREN: Alf Austad på kundemottaket hos Truck & Trailer løser det meste. Trenger du en del til lastebilen, bussen eller hengeren, vet veteranen nøyaktig hva du leter etter.

– Jobben betyr nok mer for meg enn jeg selv aner

TTI AS (Truck & Trailer) flytter fra Ulven til Langhus like etter årsskiftet. Alf Austad på kundemottaket når pensjonsalder før den tid, men 66-åringen? Han blir med på flyttelasset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

– Jeg er glad i jobben, og kan ikke se for meg hvordan det skal være uten. Jeg har god helse, ingen skavanker, og lyst til å jobbe til jeg blir 70 år, sier han.

TTI AS (Truck & Trailer Industry AS)

  • Ble etablert i 1963, og har spesialisert seg på tunge kjøretøy. De kan levere det meste av deler og utstyr til lastebil, buss og tilhenger.
  • Har mer enn 12.000 lagerførte artikler, og avdelinger i fem byer.
  • Flytter ved årsskiftet sitt Oslo-kontor og hovedlager fra Ulvensplitten til nye og moderne lokaler på Langhus.
  • Selger Alf Austad (66) på kundemottaket er firmaets eldste ansatte, men blir med på flyttelasset.
  • Truck & Trailer eies av nederlandske VDL, et av Europas største industrikonsern.

– Men det må bli her hos Truck & Trailer, det blir ikke aktuelt med noe annet, legger han raskt til.

Barytonen må vente

Pensjonsalderen rykker altså stadig nærmere for Alf Austad. Hjemme på Kalbakken venter kona, rekkehuset og motorsykkelen, bikkja, bobilen og barytonen. Alt dette bør sørge for at dagene som pensjonist ikke vil oppleves som lange, men selv om jobben på ingen måte er alt for Alf, er den fortsatt en essensiell del av livet.

– Jobben betyr nok mer for meg enn jeg selv aner. Kona sier at jeg ikke kan slutte, sier veteranen.

PLASSKREVENDE: Truck & Trailer har behov for store arealer ved sitt hovedlager. I løpet av første kvartal 2020 flytter bedriften til nye og større lokaler på Langhus.
KONTROLL: Alf Austad kan ramse opp produktnummer, men med 12.000 lagerførte artikler, må selv veteranen innrømme at alle, det er umulig!

Jeg har lyst til å jobbe til jeg blir 70 år, men det må bli her hos Truck & Trailer, det blir ikke aktuelt med noe annet.

Slutte skal han altså ikke.

– Jeg synes jo at jeg gjør det meste riktig, og jeg tror også firmaet er fornøyd med meg. Vi spiller godt på lag. De sier at jeg er hjertelig velkommen til å fortsette, og da føler jeg at jeg har jeg en misjon.

Bransjekjendis

Alf er et kjent og kjært fjes på Truck & Trailer. Der har han tilbragt de siste 15-16 årene. Årvoll-mannen har drevet med lastebiler nær sagt hele livet. Motorinteressen har alltid vært der og fagbrevet tok han tidlig. Trenger du en del til lastebilen, bussen eller hengeren, vet veteranen hva du leter etter.

– Når kundene snakker til meg vet jeg hva som trengs. Det er en fordel å vite hvordan bilen ser ut under, men dette er faget mitt da, sier han.

For 66-åringen sitter det både i hendene og i hodet. Han kan en drøss delenummer på rams, men med 12.000 lagerførte artikler kommer naturlig nok selv Alf til kort.

– Alt går jeg ikke med i huet altså, forsikrer han, og ler godt.

Kø utenfor kontoret

Han har et rykte på seg for å være dyktig, og det er slettes ikke ufortjent. Enkelte ganger kan det oppstå en liten kø av kunder foran døra til Alfs kontor.

FLYTTER: Dagens hovedkontor- og lager på Ulven flyttes til Langhus i første kvartal 2020. Lageret ved Skjetten (Oslo Nord) vil bestå.
PØLSEFREDAG: Hver fredag triller Alf og kolleagene på kundemottaket ut den spesialdesignede pølsevogna - til stor glede for kundene som kommer innom.

– Det er moro at folk synes det er hyggelig å treffe meg. Det er ikke bare bil vi snakker om, jeg er på fornavn med mange, sier han.

For i flere tilfeller har grensen mellom kunde og venn blitt hvisket ut. Alf forteller at kona ofte bemerker hvor mange som slår av en prat når de er ute.

– Når du har drevet med dette i 45 år, da har du vært borti en del folk. Det gjør hverdagen veldig rik, understreker veteranen.

Jeg har aldri jobbet under så gode forhold, og med så gode ledere.

– Her tar de godt vare på oss

STORTRIVES: Alf Austad jobber gjerne langt utover pensjonsalderen, men kun hos TTI!

Det er ikke bare for faget og for lønningsslippen han går på jobb. Hos Truck & Trailer føler han seg både sett og ivaretatt. Kollegaene er mange, og gode. Alf Austad gir arbeidsgiveren en glødende referanse.

– Topp. Helt topp. Jeg har aldri jobbet under så gode forhold, og med så gode ledere. Her tar de godt vare på oss. De gjør alt for at vi skal ha det bra her. Jeg tror kundene merker at det er en god stemning her også, sier han.

Fornøyde medarbeidere smitter over i høy servicevillighet. Dedikerte ansatte som strekker seg litt ekstra for kundene, uten at det blir et ork.

– Vi stiller opp hvis kunder ringer utenfor arbeidstid. Det får vi gode tilbakemeldinger på, påpeker Alf.

Energibunt

Alf Austad er en energibunt. 66-åringen kjøpte seg elsykkel for noen år siden. Den støver ikke ned. Han har snart tilbakelagt 700 mil på setet. Turen går fra hjemmet på Kalbakken til kontoret på Ulven. Morgen som kveld. Sommer som vinter.

Han er ikke av den typen som åler seg inn i kompresjonsklær og tar på seg puls- og stoppeklokke. Turene til og fra jobb er verken en konkurranse med seg selv eller andre. Det er noe han gjør for å holde seg frisk, rask og våken. Men enkelte ganger innrømmer han at det kan være vanskelig å dy seg.

– Jeg har tatt meg i noen ganger at jeg skal ta igjen folk. Da bare skrur jeg opp elmotoren litt i bakkene, og passerer med én hånd på styret. Det synes jeg er veldig artig, sier Alf og knegger.

Ut av Groruddalen

Hvordan blir det nå da? Alf har med noen korte unntak aldri jobbet noe annet sted enn i Groruddalen. Langhus blir en god del flere pedaltråkk unna, men gode garderobefasiliteter venter. Han utelukker ikke at det blir pendling med elsykkel.

– Jeg hater å måtte la den sykkelen bli stående. Jeg får teste ut en tur med kona. Jeg må kanskje ha matstasjon på veien? Nei, jeg må prøve det først, gjentar han.

50 år i arbeidslivet?

Alf Austad er utvilsomt en menneskemann. Han lytter konsentrert. Prater mye og engasjert, men nå begynner konsentrasjonen å gli over på det han faktisk har kommet til Ulven for. Å jobbe.

– Nei, nå må jeg gå tilbake, eller så må jeg jobbe overtid i kveld, sier han.

Vi rekker et siste spørsmål. Han er på vei mot sitt 48-ende år i yrkeslivet. Hvorfor ikke sikte mot 50 år?

Svaret kommer i fem fasonger:

– Nei!
– Eller jeg vet ikke.
– Eller kanskje?
– Jo, hvis formen er god?
– Jo.

 

Powered by Labrador CMS