Annonsørinnhold for DigPilot:

Jan Floberg (t.h.) i DigPilot fikk se sitt nyeste maskinstyringssystem i full drift da han besøkte Ørje-entreprenør Bjørn Vidar Jørgensen ute på anleggsplassen.

– Vi er et unikt firma med store planer

Norske DigPilot konkurrerer med globale giganter om de samme kundene. Likevel har de klokkertro på at sitt eget maskinstyringsprogram er den aller beste løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

– Med maskinstyring kan du øke både hastigheten, nøyaktigheten, effekten og sikkerheten på gravejobben. Der har du det. Så enkelt kan det sies, ler Jan Floberg fornøyd. Han er daglig leder i firmaet Gundersen & Løken AS, som står bak produktet DigPilot.

Anleggsingeniøren har jobbet med utviklingen i mange år allerede, men de to siste årene er arbeidet intensivert med en stab full av høyt kompetente ansatte. Det forskes, beregnes, programmeres og perfeksjoneres. Nå er den nyeste versjonen av DigPilot klar for markedet.

Jan Floberg er en engasjert produkteier. DigPilot har kommet langt, men Floberg vil fortsatt videre.

– Vi jakter på den perfekte 3D-gjengivelsen av maskinen i arbeid. Altså at når maskinen beveger seg, så beveger den seg på bildet foran maskinføreren også. Med hjelp av egenutviklede sensorer og datateknologi får vi dette til å være så nær sanntid som absolutt mulig. Det er det som er vanskelig. Nå er vi kommet så langt at forsinkelsen er minimert ned til mikrosekunder, sier Floberg.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Eneste fra Norge

Bjørn Vidar Jørgensen skryter av hvor oversiktlig DigPilot er i bruk. Det gjør at han kan fokusere på det han aller helst vil: Å gjøre jobben.

Det er mer en faktaopplysning enn selvskryt. Og Floberg & co skal bli enda bedre.

– Vi er et lite firma med store planer. Vi har masse muligheter, gløder det fra sjefen.

– Produktene våre er så enkle å montere at mange av våre kunder har gjort det selv, forteller Floberg.

Rent faktisk handler maskinstyring om å ta inn satellittsignaler og korrigere dem med hjelp av radiosignaler på centimeters nøyaktighet. Signalene mates så inn i en spesialbygd datamaskin. Og det er akkurat her den unike kompetansen i staben virkelig kommer til syne.

– Vi har laget programmene som sitter i hver eneste sensor, både firmware og software. Alt dette er «made in Norway». Det er vårt produkt, sier Floberg.

Og det er ikke akkurat «hyllevare» de produserer.

– Vi er ett av fem firmaer i verden som har denne typen teknologi, og de eneste fra Norge, slår han fast.

NB: Saken fortsetter under bildet.

DigPilot er ett av fem selskaper som tilbyr maskinstyring, men det eneste som er "Made in Norway".

Stor investering

Maskinstyring er dyrt. Så hvorfor skal kundene betale «flere hundre tusen for en skjerm, noen kabler og en sensor»?

– Ja, hva er vitsen med det? For det første dobler du kapasiteten på maskinen din, det er mildt sagt et vesentlig argument. Dessuten er det viktig å si at store aktører som Statens vegvesen og Avinor nå setter maskinstyring som et krav når de skal hyre inn entreprenører. Det samme gjelder for oppdrag i regi av stat og kommune. Og hvorfor gjør de det? Jo, de vet effekten av det. Med maskinstyring graver du helt riktig med en gang, dobbelt så fort. Jeg kan ikke forklare det enklere enn det, slår han fast.

Bjørn Vidar Jørgensen (t.v.) og Jan Floberg i ivrig samtale om fordelene med maskinstyring.

– En revolusjon

Én av mange som har forstått den forklaringen, er entreprenøren Bjørn Vidar Jørgensen. Han har i flere år brukt maskinstyring, nå også den nyeste versjonen av DigPilot.

– Det har revolusjonert arbeidshverdagen vår, det kan faktisk ikke sammenlignes, begynner han.

Jeg har prøvd alle andre produkter, og DigPilot er så oversiktlig i forhold.

Bjørn Vidar Jørgensen, entreprenør

I programmet er hele oppdraget spesifisert, i form av hvordan grunnen skal være og hvilket arbeid som skal gjøres. Det eliminerer også faren for feil.

– Maskinføreren følger bare instruksen som er matet inn i DigPilot-en. Han har full oversikt over hver centimeter. Alt går via nett og da har vi kontroll på alt fra grøfter, fall, høyder, trekkerør, tomtearealer, ytterbegrensninger, ja alt ligger inne. Jeg vet akkurat hvor jeg er i sanntid, roser Jørgensen.

Service er pri én

For bedriftseieren fra Ørje er systemet så verdifullt at pris er underordnet.

– Når det gjelder maskinstyring, så spiller det egentlig ingen rolle hva det koster, det er servicen som teller. Dukker det opp noe, så må vi kunne stole på at det følges opp, og det har Gundersen & Løken så absolutt gjort. Vi er avhengig av at det virker, eventuelt at vi får hjelp med en gang, sier Jørgensen.

DigPilot blir både utviklet og produsert hos det tradisjonsrike firmaet Gundersen & Løken i Oslo. De helnorske anene gjør daglig leder Jan Floberg ekstra stolt av produktet.

Floberg er selvsagt klar over at tid er penger for kundene. Soliditet og service er derfor to av hans viktigste salgsargumenter.

– Norske entreprenører skal velge oss fordi vi tilpasser oss norske forhold, både i soliditet og hvordan vi lager utstyret vårt. Produktene våre er bortimot vedlikeholdsfrie og det er så enkelt å montere at mange av våre kunder har gjort det selv, forteller Floberg.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Sikrer flyt i jobbene

For Jørgensen er det imidlertid ett argument som er viktigere enn noe annet.

– Jeg har prøvd alle andre produkter, og DigPilot er så oversiktlig i forhold. Operasjonene er logiske, så du må ikke være veldig datakyndig for å beherske det. Det betyr at jeg kan gjøre det jeg skal, forklarer entreprenøren fra Ørje.

Floberg nikker ivrig og overtar ordet.

– Få jobben gjort på kort tid, uten feil, få regningen ut og flytt maskinen til neste plass. Sånn skal det drives, sier Jan Floberg.

Interessert i å lese mer om DigPilot eller Gundersen & Løken? Klikk her.

Powered by Labrador CMS