Alle de nye elektriske JCB-nyhetene på «ett brett». Serien skal utvides hyppig utover, lover JCB.

JCB med stor elektrisk lansering

Med sin første digitale pressekonferanse, «rullet» JCB i sitt 75-årsjubileum ut en rekke nye elektriske produkter og lovet i samme åndedrag at dette bare er begynnelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Britiske JCB tar elektrifiseringen på alvor, og har allerede noen produkter ute i markedet som er lansert de par siste årene. Blant disse er fem sakselifter på batteri med 6,6 til 10,1 meters løftehøyde, og minigraveren 19C-1 E-TECH på lithium-batterier.

Minigraveren 19C-1 E-TECH kommer nå med hytte. Her er den sammen med den nye hjuldumperen 1 TE med ett tonns lastekapasitet.

Lanseringen i midten av november, begynte med en oppgradering av den elektriske 1,9-tonneren. Maskinen har nå fått hytte med varme, og er med det, ifølge JCB, den første batterielektriske minigraveren på markedet som kommer med hytte. Det trengs neppe å poengtere om dette er viktig i land som Norge.

JCB påpeker at gravekapasiteten til minigraveren skal holde i en full dags drift, og at varmeapparatet ikke skal påvirke kreftene i gravearbeidet.

Hurtigladesystem

Neste lansering var et nytt hurtigladesystem som passer til alle elektriske JCB-maskiner. Dette «fyller opp» minigraveren fra 0-100% på 2,5 timer og passer til alle JCBs nåværende og kommende elektriske maskiner. Laderen trenger 415V el-tilførsel.

JCB «powerpack» leveres med 23 kWt eller 46 kWt lagringskapasitet.

JCB lanserte også en serie «powerpacks» som kan plasseres på anlegget og være backup-strøm til maskiner på anlegget eller som ekstern strømkilde til annen bruk. Enhetene er bygd robust så de tåler miljøet, og kommer med 23 kWt eller 46 kWt lagringskapasitet (8 kVA énfas utgang). JCB garanterer 85% kapasitet etter 2000 ladninger av «powerbankene», et antall som er forventet å oppnå etter 10 års bruk.

En ny batterielektrisk hjulgående 1-tonns dumper (1 TE) med 2,3 meters tipphøyde ble også lansert. Maskinen har konvensjonelle akslinger og drivverk som gir konstant 4-hjulsdrift. Maskinen får kraft fra 2x5 kWt lithium-ion batterier som normalt skal holde til full dags skift.

El-teleskoplaster

Nå er også JCBs første batterielektriske teleskoplaster, 525-60E, lansert, og det etter 43 år med produksjon av teleskoplastere.

Universallader fra JCB som er liten i størrelse og dermed enkelt kan tas med ut på anlegg.

Utviklingssjef Tim Burnhope sier at denne maskinen er det nærmeste JCB nå er å levere større anleggsmaskiner på batteridrift, og legger til at det kommer mange flere lanseringer etter hvert.

El-teleskoplasteren har 6 m løftehøyde og 2,5 tonns løftekapasitet (2 tonn på full arbeidshøyde). Maskinen regenererer krefter og omdanner det til strøm når bom senkes og fra hydraulikksystemet. Maskinen har permanent 4-hjulsdrift, har to elmotorer (kjøre 17 kW og løfte 22 kW) og hydraulikksystemet leverer 80 l/min.

Lithium-batteriet på 96V skal holde til full dag drift. Det lades på 8 timer i 230V/16A, og JCB sier at man kan toppe batteriet på 35 minutter med den nye universalladeren (f.eks. i en lunsjpause).

Rosendal Maskin AS har agenturet på JCB i Norge.

Powered by Labrador CMS